Okiem Eksperta – Wał Dogniatający
Przypominamy, że jednym ze sposobów zakiszania zielonki są pryzmy lub silosy przejazdowe, w których:
– rozdrobnioną zielonkę układa się warstwowo i mocno ugniata,
– grubość zagęszczanej warstwy nie powinna być większa niż 30 cm,
– ugniatanie pryzmy nie powinno trwać dłużej niż 3 dni.
Rolniku, przygotuj zielonkę tak, by była pocięta na drobną sieczkę (kukurydza 1cm, trawy do 4 cm), to ułatwi ubijanie i pozostanie mniej wolnych przestrzeni wypełnionych powietrzem.
Jak to zrobić? Prosto – zastosować wał dogniatający firmy Inter Tech, z którym: przyspieszysz zakiszanie zielonki, zmniejszysz liczbę przejazdów i zużycie paliwa, a tym samym zmniejszysz emisję dwutlenku węgla, co przyczyni się do poprawy stanu środowiska.
To wszystko Krowie na Zdrowie.