Okiem Eksperta – Wał Dogniatający

24 lutego 2023

Okiem Eksperta – Wał Dogniatający

Okiem Eksperta – Wał Dogniatający

Przypominamy, że jednym ze sposobów zakiszania zielonki są pryzmy lub silosy przejazdowe, w których:

– rozdrobnioną zielonkę układa się warstwowo i mocno ugniata,

– grubość zagęszczanej warstwy nie powinna być większa niż 30 cm,

– ugniatanie pryzmy nie powinno trwać dłużej niż 3 dni.

Rolniku, przygotuj zielonkę tak, by była pocięta na drobną sieczkę (kukurydza 1cm, trawy do 4 cm), to ułatwi ubijanie i pozostanie mniej wolnych przestrzeni wypełnionych powietrzem.

Jak to zrobić? Prosto – zastosować wał dogniatający firmy Inter Tech, z którym: przyspieszysz zakiszanie zielonki, zmniejszysz liczbę przejazdów i zużycie paliwa, a tym samym zmniejszysz emisję dwutlenku węgla, co przyczyni się do poprawy stanu środowiska.

To wszystko Krowie na Zdrowie.