Wał dogniatający do Pryzm
Kolejne ogniwo technologii przygotowania dobrej jakości kiszonki z kukurydzy i traw.
W gospodarstwach specjalizujących się w hodowli bydła, priorytetowym zadaniem hodowców jest zapewnienie odpowiedniej jakości pasz objętościowych, tak aby wykarmić zwierzęta przez cały rok. Najważniejszą zasadą do uzyskania dobrej jakości kiszonki jest prawidłowe uformowanie pryzmy i jej ugniecenie, ponieważ od tego zależą procesy zachodzące w silosie lub na pryzmie, przy czym kluczową kwestią jest grubość ugniatanych warstw. Dobre ubicie jest gwarancją prawidłowej fermentacji mlekowej. Należy pamiętać, że przy prawidłowym zagęszczeniu kiszonki w jej 1m3 powinno być 220-270 kg suchej masy.
Jak tego dokonać? Zastosować wał dogniatający firmy InterTech, z którym:
– przyspieszymy zakiszanie zielonki, poprzez skrócenie etapu tlenowego, a tym samym przyspieszy się fermentacja,
– zmniejszy się ubytek suchej masy, a wzrośnie wartość pokarmowa paszy.
Stosując wał dogniatający proces przygotowania kiszonki jest:
– bardziej ekonomiczny, gdyż przyspiesza się zakiszanie zielonki,
– zmniejsza się liczba przejazdów i zużycie paliwa, a tym samym zmniejsza się emisja dwutlenku węgla, co przyczynia się do popraw stanu środowiska.
Firma posiada w ofercie wał dogniatający z kompaktorem pryzm lub bez, który może być zagregowany z ciągnikiem o mocy od 120 do 150 KM. Średnica wału wynosi 1000 mm, a jego masa od 2050 do 2730 kg. Wał może być wypełniony wodą wówczas jego masa wzrasta do 3200 – 3880 kg.
Pamiętajmy! Jeśli dobrze nie ugnieciemy (zagęścimy) pryzmy czy silosu, to możemy zapomnieć o dobrej kiszonce. Z wałem dogniatającym firmy Inter Tech, mamy gwarancję właściwego wgłębnego zagęszczenia dogniatanego materiału w silosie i w pryzmie.
Przejdź do produktu: https://intertech-agro.pl/produkt/wal-dogniatajacy/